štvrtok 1. novembra 2007

STS-120 - SAW 4B, Halloween

V tento zvláštny deň, ktorý si každá kultúra na svete úcti iným spôsobom, sa po stanici "premával" Clay, ktorý svojím netradičným ošatením silne pripomínal Batmana :-)

Podľa súčasných informácií, je súčasný pokles výkonu solárneho panelu 4B iba cca 3%. Nie je to z dôvodu poškodenia ale preto, že panel nebol rozložený do plnej dĺžky (to je relatívne veľmi dobrá správa). Na druhej strane mince (nazývanej problém 4B) je aj zlá správa. Keďže panel nebol rozvinutý do plnej dĺžky, tak nie je zaistená štrukturálna stabilita. Teda nie je možné natáčat panely na P4 a P6 najoptimálnejším spôsobom za Slnkom. Vzhľadom na súčasnú charakteristiku obežnej dráhy (viď foto, pohľad od Slnka) je výhodou, že nie je nevyhnutné natáčať panely za svetlom pomocou spojov SARJ a tým zvyšovať ohrozenie štrukturálnej stability. A taktiež celkový výkon všetkých panelov je postačujúci pre súčasnú konfiguráciu modulov na ISS. Avšak nie pre moduly, ktoré budú vynesené na ISS v priebehu najbližších mesiacov. Preto sa daný problém musí vyriešiť čím skôr. Ja osobne si viem predstaviť situáciu, kedy by sa manažment riadenia operácií stanice rozhodol (v prípade nemožnosti efektívnej opravy) roztrhnúť panel 4B, len kvôli dosiahnutiu štrukturálnej stability a tým pádom nezanedbateľného zvýšenia výkonu ostatných panelov na P4 a P6. Ťažko si možno predstaviť, že by NASA vyniesla do vesmíru celý nový segment P6 v cene niekoľkých stovák miliónov $ (ako špekulujú špekulanti), nanajvýš ak by bolo možné vymeniť samotný 4B (čo by si taktiež vyžadovalo drahú samostatnú misiu raketoplánu). A vzhľadom na strategické plány NASA, nie je možné plytvať letmi raketoplánov pred ukončením ich prevádzky do roku 2010, ale musia byť jasne stanovené priority a efektívne vynaložené prostriedky.


Najpravdepodobnejší scenár opravy je nasledujúci: Parazynski sa uchytí pomocou uchytiek na nohy (APRF) na koniec OBSS, ten bude uchytený v jeho strede na SSRMS (stred práve preto, lebo na konci nie je kompatiblilný spoj pre SSRMS ale iba pre RMS), SSRMS bude na okraji nosníka ITS-P3 v pozícii WS8. Astronaut by tak mal byť pohodlne schopný dosiahnuť na inkriminované miesto opravy SAW 4B. Celé by sa to malo uskutočniť v piatok, alebo dokonca až v sobotu.

Žiadne komentáre: