pondelok 5. novembra 2007

Docking Cargo Module













Štartovať by mal v roku 2010 ako náklad STS-131. Štartovná hmotnosť cca 7,9 t , čistá hmotnosť cca 4,8 t a zvyšok bude tvoriť náklad. Ten ruský náklad by mal byť prevažne externý pre planovaný MLM (pretvorená rezerva pre prípadne neúspešný štart FGB/Zarija) a tiež manipulačné rameno ERA (európsky projekt). Ten interný náklad by mal byt americký.















Modul bude zhotovený z konštrukčných základov pre plánovanú ale zrušenú ruskú energetickú a vedeckú plošinu Science Power Module. Z nákladového priestora raketoplánu by mal byť vytiahnutý pomocou RMS a ďalej predaný na SSRMS, ktorý by mal byť počas tejto operácie uchytený na PMA-1 (hoc tam momentálne nie je žiaden úchytný bod pre rameno - PDGF), z kadiaľ má bezpečný prístup a operačné schopnosti aj na premiestnenie Pirsu na horný dok Zvezdy (ale Pirs by na to ešte potreboval viac menej rozsiahlejšiu kozmetickú úpravu, aby ho SSRMS mal vôbec za čo chytiť).






SSRMS potom umiestní DCM na spodný dok Zarije. Tak bude umožnené, aby sa na DCM mohli pripájať Progessy a (najpravdepodobnejšie) Sojuzy, pre ktoré Node-3 (zatiaľ sa nenachádzajúci na stanici) tak nebude prekážkou. Tak bude definitívne určené, že MLM sa pripojí na spodný dok Zvezdy, hneď ako ho uvoľní Pirs.









Žiadne komentáre: