pondelok 29. októbra 2007

STS-120 - EVA-2

Prvý krát LIVE interview z Harmony bola z estetického hľadiska veľmi podarená "kozmická hviezdica".
Kozmické tance v podaní SSRMS, RMS a OBSS.
Ešte si k tomu pustit hudbu zo 2001 A Space Odyssey :-)


Pohľad pre bohov, byť v takejto tesnej blízkosti v momente, keď sa od Z-1 oddeľuje ITS-P6 musí byť fakt zážitok. Aj keď majme na pamäti, že určite to bola technická nevyhnutnosť (napr. kontrola a asistencia astronautom na palube stanice, ktorí manipulujú s P6 prostredníctvom RMS), inžinieri vedia čo robia a astronautov v skafandroch by v žiadnom prípade nevystavovali zbytočnému nebezpečenstvu.
Astronaut Daniel Tani mal včera výnimočnú úlohu monitorovať a hľadať možnú príčinu problémov v SARJ na module S3/4. Táto časť nosníka zabezpečuje rotáciu solárnych panelov smerom k Slnku. V poslednom čase sa problémy prejavovali hlavne drhnutím, vibráciami a zvýšením príkonom pre daný rotačný systém. Astronaut našiel akési kovové piliny, ktoré tam nemali byť. Pomocou špeciálnej lepiacej pásky odobral vzorku, ktorá za niekoľko dní poputuje do pozemských laboratórií na analýzu. Ja osobne sa teším na niektorú z nasledujúcich misií raketoplánov, ktorá sa bude zaoberať opravou daného elementu nosníka.
Tmavá škvrna na lepiacej páske je vzorkou vyššie spomenutých kovových pilín.
Vidíte koľko je tam káblov? No byť elektrikárom na kozmickej stanici nie je žiadna sranda, to je isté! Astronaut sa nachádza vo vnútorných priestoroch nosníka ITS-S0.

Žiadne komentáre: