piatok 19. októbra 2007

Apollo

Prvé krôčiky človeka na inom vesmírnom telese sa stali veľkým historickým míľnikom nielen v histórii pilotovanej kozmonautiky, ale celkom určite aj v dejinách ľudskej civilizácie. V priebehu krátkej doby s maximálnym technickým vypätím skupina, nadaných a odvážnych ľudí dokázala raz a navždy zmeniť povahu našich schopností napĺňať si svoje túžby a prekonávať aj tie najväčšie prekážky, slovami prezidenta Kennedyho: „...nie preto, že je to ľahké ale preto, že je to ťažké!“

Prečo práve Mesiac?
V dobe úspechu veľkých sovietských rakiet, ktoré dokázali vyniesť na obežnú dráhu prvú družicu Zeme (Sputnik) a o štyri roky neskôr aj prvú kozmickú loď s človekom (J. Gagarin) na palube, bolo rozhodnuté, aby svetová superveľmoc akou Amerika bola, ukázala celému svetu a hlavne komunistickému bloku, že aj Američania sú tu od toho, aby dokázali zbierať kozmické prvenstvá a že sú schopný dosahovať grandiózne ciele nadpozemského charakteru. Nešlo o to len tak predbehnúť sovietsky národ v hocičom. Muselo to mať význam porovnateľný s letom prvého človeka do vesmíru. Preto prezident Kennedy zvážil všetky aspekty, ktoré súviseli s možným letom na Mesiac, a bezprostredne po lete Gagarina učinil prejav, ktorým vyzval celý americký národ, aby sa zjednotil v mene získania sebadôvery a dohnania sovietského kozmického náskoku a motivoval ho na tak nebezpečnú, komplikovanú a nákladnú cestu na Mesiac. A americký ľud dokázal, že dozrel „čas pre nové veľké americké podujatie.“

Predohra k mesačnej lodi
Prejav s definitívnym rozhodnutím letieť na Mesiac sa učinilo ešte pred prvým letom Američana na orbitu Zeme, avšak len 20 dní po lete Sheparda po balistickej dráhe v lodi Mercury. Boli to lode, ktoré mali za hlavný cieľ dokázať, že človek je schopný lietať a žiľ vo vesmíre, teda aspoň po dobu, ktorú tieto lode umožňovali. A tak Američania začali lietať na orbitu v rokoch ´62 a ´63. To však nestačilo, a dva roky na to predviedli Američania novú kozmickú loď Gemini, s ktorou mali otestovať na zemskej orbite väčšinu nevyhnutných technických zariadení, prvkov, postupov a činností, ktoré musia byť nevyhnutnou súčasťou koncepcie letu človeka na mesačný povrch a späť. Najdôležitejšie bolo dokázať asi tieto tri aspekty kozmického letu:
1. výstupy z kozmickej lode v skafandroch – bez toho by nebolo možné, aby sa astronauti prešli po mesačnom povrchu a pracovali na ňom.
2. spájanie kozmických lodí na orbite (rendezvous) – nie je to bezprostrednou nevyhnutnosťou pre umožnenie letu na Mesiac (pretože je možnosť priameho letu v jednej kozmickej lodi na lunárny povrch), ale uprednostnenie koncepcie rozdelenia mesačnej lode na dve časti (pre manévre na zemskej, mesačnej a translunárnej orbite a pre pristátie na Mesiaci) významným spôsobom šetrí hmotnosť a palivo potrebné pre štart a manévrovanie vo vesmíre a tým sa znižujú nároky na hlavnú nosnú raketu (Saturn 5).
3. dlhodobý pobyt – aspoň na čas nevyhnutný pre let na mesiac, prácu na povrchu a let späť.

Mesačná loď
Veliteľská sekcia CM:
Veliteľská sekcia CM má tvar kužeľa, je to hlavný obytný priestor astronautov, z tohto miesta sa riadia všetky štartovné, orbitálne, medziorbitálne a spojovacie operácie.
Servisná sekcia SM:
- ej pevne spojená s veliteľskou sekciou až do samotného záveru letu, jej obsahom je hlavne palivo a energetický systém.
Lunárny modul LM:
Horná časť - je určená pre pobyt astronautov a štart z mesačného povrchu na mesačnú orbitu, má všetky riadiace funkcie kozmickej lode potrebnej pre pobyt na povrchu.
Dolná časť – je určená pre pristátie na mesačný povrch a sú na ňom umiestnené vedecké prístroje a náradia určené pre použitie iba na povrchu (napr. Lunárny Rover).
Mesačné vozidlo:
Mesačné vozidlo je určené pre zefektívnenie práce a vedeckovýskumnú činnosť na povrchu. Bolo použité iba pri misiách Apollo 15, 16 a 17.

Schéma letu
Let človeka na Mesiac sa začína štartom majestátnej rakety Saturn 5, ktorá zatiaľ drží svetový rekord v nosnosti spomedzi všetkých kozmických nosičov a jej najväčšou prednosťou je, že je schválená pre let s ľudskou posádkou. Bohužiaľ, dnes už takúto raketu nepostavíme, pretože na dnešné pomery je technicky zastarala a bolo by jednoduchšie vyvinúť novú raketu (Ares 5, ktorá sa plánuje pre projekt návratu ľudí na Mesiac). Počas štartu sa spotrebuje palivo v dvoch stupňoch, ktoré sa v priebehu štartu postupne odhodia a spotrebuje sa časť paliva v treťom stupni rakety. Tým sa raketa navedie na zemskú orbitu. Začne sa previerka všetkých systémov lodí nevyhnutných pre pokračovanie misie. Po cca 2 obletoch Zeme sa opäť „naštartuje“ tretí stupeň rakety a navedie kozmickú loď na cca dvojdňový let k Mesiacu. Potom kozmonauti oddelia veliteľskú a servisnú sekciu od zbytku rakety, na ktorej je ešte stále pripojený lunárny modul. Kozmickú loď otočia o 180º a spoja veliteľskú sekciu s lunárnou. Nasleduje odhodenie tretieho stupňa rakety a tým je cesta na Mesiac otvorená. Po priblížení sa k Mesiacu astronauti spomalia komplex pomocou servisnej sekcie a navedú ho na mesačnú orbitu. Dvaja astronauti sa premiestnia do lunárneho modulu a jeden ostáva osamotený vo veliteľskej sekcii. Nasleduje pristátie a prieskum mesačnej krajiny. Po ukončení pracovnej náplne na povrchu posádka odlieta iba v hermetizovanej časti lunárneho modulu. Časť určená na pristátie ostáva na povrchu a slúži ako štartovacia rampa. Na mesačnom orbite sa obe kozmické lode spoja, dvaja astronauti (spolu s mesačným materiálom) sa premiestnia do veliteľskej sekcie a nepotrebnú lunárnu loď „odhodia“. Potom sa na chvíľ zažnú motory servisnej sekcie a loď sa tým nasmeruje na spiatočnú cestu na Zem. Po dvoch dňoch letu od Mesiaca k Zemi sa astronauti usadia v skafandroch do kresiel, odhodia servisnú sekciu a pristanú vo vodách tichého oceánu. Tým sa ukončí let celej jednej slávnej misie Apolla.

Urýchlené Apollo
Spolu s vývojom projektu sa obe súťažiace strany pozorne sledovali na poli kozmických ne/úspechov. V roku 1968 sa Sovieti chystali realizovať mesačnú misiu použitím kozmickej lode Zond (čo bola v podstate upravená loď Sojuz). Posádku mal tvoriť iba jeden kozmonaut a malo sa jednať iba o oblet Mesiaca. Zond bola už niekoľko krát otestovaná na daný let v nepilotovanom režime a teraz nasledoval už len let s posádkou. Termín štartu mal byť tesne pred letom Apolla 8. Ale počas predštartovných testoch sovietov sklamala technika a let odvolali až pokiaľ sa neodstránia dané opravy. To nemalo trvať dlhšie ako pár týždňov, a Sovieti by opäť získali prvenstvo – sovietsky človek by bol prvým človekom v histórii ľudstva pri mesačnom telese. Let Apolla 8 bol pôvodne plánovaný ako misia na zemskej orbite, ale keďže z technologického hľadiska nič nebránilo tomu, aby sa uskutočnila misia na mesačnú orbitu, tak ju tak aj naplánovali a celú pripravili. Uskutočnili tak aj v snahe predbehnúť sovietov pred plánovaným letom k mesiacu. Šťastena praje pripraveným a americkému plánovaciemu manažmentu to naozaj perfektne vyšlo, hoc len o chlp. Potom ako americký astronauti oslavovali Vianoce pri Mesiaci, sa Sovieti rozhodli na Mesiac neletieť, pretože osamotený sovietsky kozmonaut len oblietajúci Mesiac by vyzeral (aj vzhľadom na nekvalitnú telemetriu) ako nešťastný príbuzný. A ako je možné, že Američania boli predčasne pripravený letieť k Mesiacu? Trochu tomu dopomohla tragédia Apolla 1. Totiž pri analýze príčin nehody sa odhalili nedostatky, ktoré by sa inak postupne riešili počas ostrých pilotovaných misií a tak táto nešťastná udalosť umožnila urýchliť niektoré aspekty a napredovanie celého programu. Nakoniec bolo rozhodnuté, že v urýchlenom slede sa budú opakovať iba tie misie, ktoré neprevedú daný test úspešne. Ak bol let úspešný, tak nasledoval ďalší krok. S najväčšou pravdepodobnosťou je možné konštatovať, že ak by nedošlo k nehode Apolla 1, tak prvá prechádzka po Mesiaci by sa realizovala o pár rokov neskôr (možno jeden a možno až dva roky, kto vie...).

Jednotlivé misie
Apollo 1-6:
Bezposádkové, testovacie lety na obežnej resp. parabolickej dráhe.
A1 - štart 26. 2. 1966
A6 - štart 4. 4. 1968
Apollo 7:
posádka: Walter Marty Schirra, Walter Robert Cunningham, Donn Fulton Eisele
let: 11. - 22 .10. 1968
trvanie letu: 260 h 9 min
- skúšobný let na obežnej dráhe okolo Zeme (raketa Saturn 1B)
Apollo 8:
posádka: Frank Borman, James Arthur Lowell, William Anders
let: 21. - 27. 12. 1968
trvanie letu: 147 h 0 min
- prvý let k Mesiacu, 10 obletov Mesiaca, (raketa Saturn 5)
Apollo 9:
posádka: James Alton McDivitt, David Randolph Scott, Russel Luis Schweickart
let: 3. - 13. 3. 1969
trvanie letu: 241 h 53 min
loď: GUNDROP (Karamela)
LM: SPIDER (Pavúk)
- skúška lunárneho modulu a stretávanie sa s materskou loďou na obežnej dráhe okolo Zeme
Apollo 10:
posádka: Thomas Patten Stafford, John Watts Young, Eugene Andrew Cernan
let: 18. - 26. 5. 1969.
trvanie letu: 192 h 2 min
loď: CHARLE BROWN
LM: SNOPPY
- 31 obletov Mesiaca, zostup mesačného modulu do výšky 16 km od povrchu Mesiaca (presne 15 196m)
Apollo 11:
posádka: Neil Alden Armstrong, Edwin Eugen Aldrin, Michael Collins
let: 16. - 24. 7. 1969
trvanie letu: 195 h 19 min
loď: COLUMBIA
LM: EAGLE (Orol)
pristátie: 20. 7. 1969 (23,5 st VD, 0,7 st SŠ)
pobyt na Mesiaci: 21 h 35 min
- prvé pristátie ľudí na Mesiaci, 2 h 16 min práce na mesačnom povrchu v oblasti Mora Pokoja
Apollo 12:
posádka: Charles Conrad, Allan Bean, Richard F. Gordon
let: 14. - 24. 11. 1969
trvanie letu: 244 h 35 min
loď: YANKEE CLIPPER
LM: INTERPIDE
pristátie: 19. 11. 1969 (23,4 st ZD, 3,2 st JŠ)
pobyt na Mesiaci: 31 h 29 min
- pristátie na Mesiaci, 2x4 hodiny práce na povrchu v oblasti Oceánu Búrok
Apollo 13:
posádka: James Arthur Lowell, Fred Wallace Haise, John Leonard Swigert
let: 11. - 17. 4. 1970
trvanie letu: 141 h 54 min
loď: ODYSSEA
LM: AQUARIUS (Vodnár)
- oblet Mesiaca, pre výbuch v kyslíkovej nádrži návrat bez pristátia na Mesiaci
Apollo 14:
posádka: Alan Bartlett Schepard, Edgar Dean Mitchell, Stuart Allen Rossa
let: 31.1. - 9. 2. 1971
trvanie letu: 216 h 1 min
loď: ANTARES
LM: KITTY HAWK
pristátie: 5. 2. 1971 (17,5st ZD, 3,7 st JŠ)
pobyt na Mesiaci: 34 h 11 min
- 9 hod práce na povrchu v oblasti Fra Mauro, použitý dvojkolesový vozík MET (na náradie – výprava do okolia pešo)

Vedecké misie
Pre ne bolo príznačné, že astronauti mali omnoho viac vedeckých úloh a boli špeciálnejšie trénovaný na výskum. Okrem toho tieto misie štartovali pomocou mierne upravenej rakety rakety Saturn 5 verzia J. To preto, lebo boli na 100% zvládnuté všetky aspekty štartu tejto rakety a boli nájdené miesta, ktoré sa dali využiť v prospech nosnosti (hmotnosť komplexu CSM+LM tak vzrástla z 45 t na 47 t), čo umožnilo dopraviť na mesačný povrch viac vedeckého vybavenia, rover a zefektívniť tak výsum.
Apollo 15:
posádka: David Randolph Scott, James Benson Irwin, Alfred Merrill Worden
let: 26. 7. - 7. 8. 1971
trvanie letu: 295 h 12 min
loď: ENDEAVOUR (Snaha)
LM: FALCON
pristátie: 30. 7. 1971 (3,6 st VD, 26,1 st SŠ)
pobyt na Mesiaci: 66 h 55 min
- vyše 18 h práce na mesačnom povrchu v oblasti Hadleyho brázdy – Mare Imbrium, po prvý krát použitý mesačný automobil (Tulák)
Apollo 16:
posádka: John Watts Young, Charles Moss Duke, Thomas Kenneth Mattingly
let: 16. - 27. 4. 1972
trvanie letu: 265 h 23 min
loď: CASPER
LM: ORION
pristatie: 21. 4. 1972 (15,5 st VD, 9,0 st JŠ)
pobyt na Mesiaci: 72 h 58 min
- 20 h páce na povrchu v oblasti kráteru Descartes (Pevnina)
Apollo 17:
posádka: Eugene Andrew Cernan, Harrison Hagan Schmitt (geológ), Ronald Edwin Evans
let: 7. - 19. 12. 1972
trvanie letu: 301 h 51 min
loď: AMERICA
LM: CHALLENGER (Cudzinec)
pristátie: 11. 12. 1972 (30,7 st VD, 20,2 st SŠ)
pobyt na Mesiaci: 75 h 1 min
- 22h práce na povrchu v oblasti krátera Littrow (kotlina Taurus - Litrow) v Mori Jasu

Zrušené lety
Boli ešte naplánované ďalšie tri lety na Mesiac. Avšak nemilosrdné škrty v rozpočte, rozhodnutie kongresu a iné nariadenia prinútili vedenie NASA k zrušeniu týchto posledných misií. Škoda to bola obrovská, pretože kozmické lode, rakety a aj iné vybavenie bolo už vyrobené. Stačilo to poskladať, pokračovať vo výcviku ďalších posádok a letieť. Nakoniec, keď bol projekt letov na Mesiac zrušený, analýzy ukázali, že zrušením troch letov došlo k ušetreniu cca 200 miliónov dolárov. To je však dosť slabý argument, vzhľadom na to že na celý program bolo vynaložených cca 24 miliárd dolárov.

Koniec projektu a jeho dôsledky
Do projektu bolo zapojených 400 000 Američanov, pomáhali univerzity a približne 20 000 najrôznejších spoločností. Astronauti priviezli na Zem 378,1 kg mesačných vzoriek a vyše 30 000 fotografií, nahrali 20 000 cievok magnetofónových pások a na povrchu rozmiestnili šesť automatických staníc ALSEP (ich činnosť bola ukončená jednorázovým povelom zo Zeme 1. októbra 1977). Okrem toho vedci dokázali rekonštruovať geologické dejiny Mesiaca dosť podrobne.
Kozmické lode Apollo boli ešte tri krát použite v rámci projektu Skylab a raz v rámci spoločného americko - sovietského letu ASTP/EPAS.
Pre úspech program bolo potrebné vytvoriť nové organizačné štruktúry firiem a organizácií, ktoré sú dnes bežne využívané po celom svete. Nehovoriac o nových materiáloch používaných každodenne v domácnostiach a mnoho ďalších príkladov.
Avšak filozofický význam prvých krôčikov človeka na inom vesmírnom telese je neopísateľne obrovský. Myšlienka, že ľudská civilizácia sa dokáže odpútať od miesta, kde sa 10 000 rokov kreovala niekedy až krvopotne ťažko, je nesmierne oslobodzujúca a inšpirujúca. Mnoho ľudí stále ešte nedokáže doceniť význam toho, čo sa stalo pred takmer 40 rokmi a zrejme to nám všetkým to bude robiť ešte nejakú tu dobu veľké problémy, pretože to vôbec nie je jednoduché.
Hovorí sa, že v noci z 20. júla 1969 sa na hrobe zavraždeného prezidenta Johna F. Kennedyho v Arlingtone objavila kytička a na lístku krátky text: „Pán prezident, Orol pristál“. Je krásne veriť, že sa to naozaj stalo.

http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=2579

41 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

[color=red]The Most Affordable XRUMER/BACKLINK SERVICE Online!
The EFFORTLESS and POWERFUL WAY TO BUILD MASSIVE # OF BACKLINKS
[color=black]
200,000 BLASTS of your URLs+ Anchor Tex, message, pictures (can be spinned) etc
$10 USD (shared with other clients like a carpool), or
$25/200k for exclusive!(you control EVERYTHING)
$50 Exclusive @ 500,000 blasts.
(Complete reports will be given to clients)

[IMG]http://img697.imageshack.us/img697/1540/arrowdownh.gif[/IMG]
For orders, questions or concerns? Email: [u]formless.void47 at gmail.com [/u]
Note:
1. For STRICT Whitehat sites, it is advised to create buffers to pass on linkjuice. i.e. social bookmarks, cloaked pages etc.
You can blast the site directly, but it entails risk.
Using buffers are 100% safe, speaking from experience.
2. Xrumer is a very technical tool. Just describe to me what sorts of effects you want and well make it happen!
If you want to buy Xrumer?
>>>>> http://cloakedlink.com/chzgykebsd <<<<<<

[color=black]
-------
CLIENT 2 SAMPLE SPACE FILLED WITH URLs,Pics and Keywords
seo louisville aaron wall seo book seo services chennai online seo seo submission seo jobs mumbai seo download seo checker Xrumer Cracked seo uk seo guy seo vs ppc seo edinburgh search engine ranking seo semantic coding seo nyc seo manchester seo cms seo consultant ahmedabad seo training london Buy High Pr Links seo training sydney seo elite scam seo brighton seo germany seo analyzer seo analysis seo backlinks cod buy search engines charlotte seo seo reseller seo technology reviews seo salisbury free search engine submission software cheap buy seo fees seo certification top seo internet advertising add url engine optimization pittsburgh seo portland seo black seo seo step by step tucson seo automotive seo seo education

-----
CLIENT 3 SAMPLE SPACE
[url=http://provenheightincrease.co.cc/ebook/look-taller-insoles]look taller insoles[/url] http://provenheightincrease.co.cc/ebook/look-taller-insoles

[url=http://herpescures.co.cc/drugs/Diagnosing-Genital-Herpes-Photos-Of-Herpes-Oral-Herpes-Transmission.html]diagnosing genital herpes photos of herpes oral herpes transmission[/url]

http://electroniccigs2.jimdo.com/2009/12/01/buy-ne146-bud-reviews-buy-diablo-smoke-reviews-buy-albino-rhino-bud-reviews/ Buy NE146 Bud reviews Buy Diablo Smoke reviews Buy Albino Rhino Bud reviews

[url=https://survivingprison2.wiki.zoho.com/How-To-Get-On-Probation-How-To-Get-Off-Parole-Early-How-To-Get-Off-Parole-.html?a=1]HowToGetOnProbationHowToGetOffParoleEarlyHowToGetOffParole[/url]


-----
CLIENT 4 SAMPLE SPACE
[url=http://provenheightincrease.co.cc/ebook/grow-taller-increase-height]grow taller increase height[/url] http://provenheightincrease.co.cc/ebook/grow-taller-increase-height

[url=http://growyourdick.co.cc/penile/how-increase-penis-size]how increase penis size[/url] http://growyourdick.co.cc/penile/how-increase-penis-size

http://weedvaporizer-volcanovaporizer.info/hookah/vape-top.html

http://buycheapplasmatv.info/cgi-bin/index.pl?=new-panasonic-plasma [url=http://buycheapplasmatv.info/cgi-bin/index.pl?=new-panasonic-plasma]new panasonic plasma[/url]

[url=http://teethwhiteningstripsreviews.info/xr/Broadland]cost of teeth whitening Greater London teeth whitening machine Omagh ratings top home teeth whitening systems teeth whkitening salon teeth whitening teerth whitening[/url]

-----
CLIENT 5 SAMPLE SPACE
[url=http://cheapxrumerservice.co.cc]Cheap Xrumer Service[/url]
[url=http://cheapxrumerservice.co.cc]Cheapest Xrumer Service[/url]
[url=http://cheapxrumerservice.co.cc]Best Xrumer Service[/url]
--------
http://cheappleodinosaurprices1.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

http://cheaphdtvplasma.co.cc/television/tatung-plasma-tv [url=http://cheaphdtvplasma.co.cc/television/tatung-plasma-tv]tatung plasma tv[/url]

[url=http://stopacaiberryscams.info/cgi-bin/index.pl/acai-history]effects of acai berry[/url]

Anonymný povedal(a)...

all in one universal travel adapter http://qipp.eu/airport/san-jose-airport-costa-rica cleland travel kingston [url=http://foxusa.eu/airlines/continental-airlines-expect-more]continental airlines expect more[/url]
mta ny travel http://qipp.eu/hotel/hotel-conferenze-roma info http www searchsights com exotic travel discount first [url=http://foxusa.eu/tourist/baton-rouge-tourist-board]ta travel center in new haven connecticut[/url]
first choice travel agent mission statement http://qipp.eu/disneyland/employee-perks-disneyland florida travel guide magazine [url=http://qipp.eu/adventure/adventure-package-tours-in-tamilnadu]adventure package tours in tamilnadu[/url]
ellington travel http://foxusa.eu/cruises/galveston-cruises-december-08 travel trailer vent cover 13m [url=http://qipp.eu/motel/armuro-dive-motel]restoring travel trailers[/url]
travel hours http://foxusa.eu/cruises/cruises-departing-charleston-south-carolina fao travel manual [url=http://qipp.eu/tour/hootie-and-the-blowfish-tour]hootie and the blowfish tour[/url]
chicago apple travel gold http://foxusa.eu/inn/days-inn-beach-front-miami california travel nursing career [url=http://qipp.eu/travel/antique-vintage-travel-books]travel to adelaide[/url]

Anonymný povedal(a)...

ambien pills best price for ambien cr - online pharmacy ambien cr

Anonymný povedal(a)...

generic xanax xanax online canada no prescription - xanax dosage compared valium

Anonymný povedal(a)...

buy valium where to get valium in bali - valium online no prescription

Anonymný povedal(a)...

diazepam 10 mg diazepam online rezept - diazepam sleep

Anonymný povedal(a)...

ambien ambien online no prescription overnight - ambien cr chew

Anonymný povedal(a)...

buy xanax online without prescription xanax reviews - xanax and alcohol erowid

Anonymný povedal(a)...

xanax online xanax good recreational drug - xanax online purchase

Anonymný povedal(a)...

xanax online 3mg xanax overdose - xanax for anxiety

Anonymný povedal(a)...

xanax without prescription xanax veterinary dosage - buy cheap 2mg xanax

Anonymný povedal(a)...

lorazepam drug ativan 0.5mg side effects - . 5mg ativan and alcohol

Anonymný povedal(a)...

order ativan ativan difference between xanax - clonazepam vs lorazepam 1mg

Anonymný povedal(a)...

order lorazepam ativan for addiction - overdose on ativan and alcohol

Anonymný povedal(a)...

buy ambien ambien side effects nausea - insomnia ambien isn t working

Anonymný povedal(a)...

buy soma the medication soma - somanabolic muscle maximizer testimonials

Anonymný povedal(a)...

online soma somatropin generic name - soma online arizona

Anonymný povedal(a)...

soma 350 mg buy somatropin-x3gh - cymbalta soma drug interactions

Anonymný povedal(a)...

order carisoprodol carisoprodol tab - carisoprodol high dose

Anonymný povedal(a)...

buy valium online cheap purchase valium overnight - yellow valium pills

Anonymný povedal(a)...

Blogger: Space Technic - Zverejnenie komentara buy cheap soma - cheap carisoprodol no prescription http://www.emprendiendoideas.com/#cheap-carisoprodol-no-prescription

Anonymný povedal(a)...

Blogger: Space Technic - Zverejnenie komentara cheap ativan - buy lorazepam no prescription http://www.ativanonlineoffer.com/#buy-lorazepam-no-prescription

Anonymný povedal(a)...

Blogger: Space Technic - Zverejnenie komentara cheap prednisone - cheap prednisone online http://www.ourdailybreadmarket.net/#cheap-prednisone-online

Anonymný povedal(a)...

Blogger: Space Technic - Zverejnenie komentara ventolin cost - ventolin for sale http://www.ventolinforsaleonline.com/#ventolin-for-sale

Anonymný povedal(a)...

Iron Pills Suggested Dose generic prednisone online - generic prednisolone http://www.prednisone4sale.com/#generic-prednisolone

Anonymný povedal(a)...

Class C Drugs In Pregnancy discount prednisone - generic prednisone http://www.prednisone4sale.com/#generic-prednisone

Anonymný povedal(a)...

Hello, accutane price - accutane cost http://www.josoclasolucio.com/#buy-generic-accutane

Anonymný povedal(a)...

Herbs Interact Drugs cheap acomplia diet pills - acomplia pills http://www.buydiscountedisotretinoin.net/#acomplia-pills

Anonymný povedal(a)...

dalsCleax ciprofloxacin no prescription - buy cipro online http://www.ciproonlinerx.com/#buy-cipro-online

Anonymný povedal(a)...

J Code Medication List adipex diet pills without prescription - where to buy adipex online http://www.thevinebar.com/ - [url=http://www.thevinebar.com/]generic adipex online [/url]

Anonymný povedal(a)...

Examples Of Drug Abuse Cases diflucan online pharmacy - buy diflucan online http://www.diflucansaleonline.net/#buy-diflucan-online , [url=http://www.diflucansaleonline.net/#diflucan-price ]diflucan price [/url]

Anonymný povedal(a)...

General Practice Vs Internal Medicine cheap diflucan no prescription - generic diflucan no prescription http://www.diflucansaleonline.net/#generic-diflucan-no-prescription , [url=http://www.diflucansaleonline.net/#cost-of-diflucan ]cost of diflucan [/url]

Anonymný povedal(a)...

Orlando Drug Counseling lexapro medication - lexapro no prescription http://www.costoflexaproonline.net/#lexapro-no-prescription , [url=http://www.costoflexaproonline.net/#lexapro-online ]lexapro online [/url]

Anonymný povedal(a)...

Benson Mn Drug Screening meridia pills for sale - order sibutramine online http://www.meridiaonlineorder.net/#order-sibutramine-online , sibutramine without prescription

Anonymný povedal(a)...

tfv [url=http://www.zithromaxonlinerx.net/#zithromax-for-sale-online ]buy zithromax online [/url] - price of zithromax - azithromycin online pharmacy http://www.zithromaxonlinerx.net/#generic-zithromax ,

Anonymný povedal(a)...

tmd order prozac - prozac online no prescription http://www.prozacbuynow.net/#prozac-cost, [url=http://www.prozacbuynow.net/#prozac-cost]fluoxetine online [/url]

Anonymný povedal(a)...

egy soma price - soma cost http://www.painreliefpharmonline.net/soma.html, [url=http://www.painreliefpharmonline.net/soma.html]soma online without prescription [/url]

Anonymný povedal(a)...

3, buy cheap klonopin - buy klonopin online without prescription http://www.klonopinsaleonline.com/#klonopin-for-sale, [url=http://www.klonopinsaleonline.com/#buy-cheap-klonopin]klonopin for sale[/url]

Anonymný povedal(a)...

Hi, buy cheap ambien - generic zolpidem http://gouhelp.com/, [url=http://gouhelp.com/]discount ambien [/url]

Anonymný povedal(a)...

2, [url=http://www.ativangenericonline.com/]cheap ativan [/url] - buy lorazepam no prescription - lorazepam no prescription http://www.ativangenericonline.com/.

Anonymný povedal(a)...

12, [url=http://www.adipex37-5rx.com/]order adipex online no prescription [/url] - adipex 37.5mg - cheap adipex online http://www.adipex37-5rx.com/.