piatok 26. októbra 2007

Mir - Kvant-1

Keďže som sa momentálne hlboko začítal do knihy Off the planet od Jerryho Linengera (tretí americký astronaut dlhodobo pobývajúci na Mire v roku 1997), tak som sa rozhodol, že z času na čas uvediem nejakú zaujímavosť. A všetkým odporúčam zakúpiť si túto knihu, stojí to za to.

Na fotografii je interier modulu Kvant-1. Počas Linengerovho pobytu na Mire, bol v danom module nemalý požiar. Sám astronaut sa o module vyjadril ako o "smetnom koši". Veľký bordel, žiadna funkčná vedecká aparatúra a stiesnený priestor. Tesne pred spomínaným požiarom z neho "vyniesli" smetie do Progressu. Takže všetci ďakovali náhode, že už aj tak ťažko zvládnuteľný požiar nemal príležitosť rozšírovať sa ďalej. Ako smetný kôš ho používali zrejme z toho dôvodu, že sa práve naňho pripájali nákladné lode Progress, ktoré na konci svojho letu odvážali zo stanice všetok nepotrebný materiál. Údajne sa niekoľko amerických astronautov vyjadrilo, že do priestorov kozmickej stanice sa šíril akýsi zápach a zrejme práve z modulu Kvant-1. Prečo to vraveli americký a nie ruský kozmonauti? Tak tomu sa budem ešte venovať v niektorom z nasledujúcih príspevkov.

PS: tri valce s červeným vrškom vľavo dole na obrázku sú príčinou spomínaného požiaru. Sú to zápalne kanistre, ktoré produkujú kyslík pre posádku. Aj požiaru sa ešte budem neskôr venovať.

Žiadne komentáre: