streda 12. decembra 2007

ISS - MPLM

Pár posledných dní sa pretriasa informácia o tom, že NASA, ESA a ASI (firma ktorá vyrobila Harmony a MPLM moduly) jednajú o možnosti vyniesť postupne všetky MPLM na ISS ale natrvalo, čo by si nevyhnutne vyžiadalo konštrukčné zásahy a primeranú modifikáciu na dlhodobý let modulov + niekoľko $$$ :-)))




4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Marcel to chcú pripojiť všetky 4
moduly?Pritom kolko ostáva štartov a času do planovaného ukončenia letov STS mi to pripadá ako zbožné prianie

Anonymný povedal(a)...

no MPLM su iba 3 (Leonardo, Rafaelo a Donatelo). na ISS sa este planuje uskutocnit presne 3 zasobovacie misie, pri ktorych sa maju vyuzit prave moduly MPLM, takze s poctom letov STS na ISS nie je problem, skor ide o to, ci sa najde vola financovat rekonstrukciu modulov. a vsetky by bolo mozne pripojit na NODE-3.

Mirko povedal(a)...

prepac ze som sa preratal, ale nebolo by to zle,aspon by to bola nejaka nahrada za zrusené moduly,kto by to mal financovat? ESA alebo NASA?

Anonymný povedal(a)...

no prave o tom sa jedna, totiz su tu dve hlavne zlozky konstrukcnych zmien:

1- termokontrola: tu je mozne zvladnut relativne jednoducho, pretoze v MPLM sa nachadza 5 aktivnych rackov (zo 16tich) a na ne by stacilo natrvlao napojit nove zariadenia, ktore by sa o to postarali, treba ich vsak vyrobit. to by samo o sebe nemalo byt drahe

2- povrchova ochrana proti meteoritom a radiacii: bude si to vyzadovat viac menej vacsie zasahy do povrchovej upravy modulov a s tym aj spojene vacsie mnozstvo financii. to by si zrejme zobrala na triko NASA kedze ide o upravu, v ktorej ma evidentne velke skusenosti.

z toho vyplyva ze MPLM by boli primarne skladovacie moduly a popripade aj miestami s nejakymi pravdepodobne pasivnymi vedeckymi experimentami